Hoppa till innehåll

Billån till företag

För att finansiera ett bilköp tar många företag ett billån till företag. På detta sättet behöver de inte spendera alla pengar i kassan och bibehåller en god likviditet. Men hur fungerar det egentligen och vad ska man tänka på? Vi tar reda på det nu!

För att finansiera en företagsbil så kan ni antingen ta ett traditionellt billån via en bilhandlare eller använde en låneförmedlare. Fördelen med att gå via en bilhandlare är att räntan är lägre. Men du behöver minst 20 % i kontantinsats och bilen kommer vara säkerhet för lånet.

Billån till företag illustration

Låna till bil som företag

  • Endast en UC
  • Svar på ansökan direkt
  • Jämför 39 lånegivare

  Lånebelopp: 5.000 – 600.000 kr

  Räntespann: 2.95 – 39 %

  Löptid: 1 – 20 år

  Avgifter
  Effektiv Ränta: 3.01 – 29.27 %
  Uppläggningsavgift: 0 kr
  Direktutbetalning: Nej
  Villkor
  Ålderskrav: 18 – 75
  Inkomstkrav: 120.000 kr
  Godkänner betalningsanmärkning: Godkänner
  • Jämför 40 långivare (gratis)
  • Spara pengar med låg ränta
  • Endast en UC

  Lånebelopp: 10.000 – 600.000 kr

  Räntespann: 3,25 – 32,49 %

  Löptid: 1 – 15 år

  Avgifter
  Effektiv Ränta: 3,25 – 32,49 %
  Uppläggningsavgift: 0 kr
  Direktutbetalning: Nej
  Villkor
  Ålderskrav: 18 – 70
  Inkomstkrav: 120.000 kr
  Godkänner betalningsanmärkning: Godkänner
  • Spara pengar med lägre ränta
  • Jämför 40 långivare
  • Högst kundomdömen

  Lånebelopp: 5.000 – 600.000 kr

  Räntespann: 3.06 – 29.99 %

  Löptid: 1 – 20 år

  Avgifter
  Effektiv Ränta: 3.06 – 29.99 %
  Uppläggningsavgift: 0 kr
  Direktutbetalning: Nej
  Villkor
  Ålderskrav: 18 – 70
  Inkomstkrav: 100.800 kr
  Godkänner betalningsanmärkning: Godkänner
  • Jämför 35 lånegivare
  • Endast en UC
  • Låna totalkostnaden

  Lånebelopp: 5.000 – 600.000 kr

  Räntespann: 3,25 – 29,40 %

  Löptid: 1 – 20 år

  Avgifter
  Effektiv Ränta: 3,30 – 30.40 %
  Uppläggningsavgift: 0 kr
  Direktutbetalning: Nej
  Villkor
  Ålderskrav: 18 – 70
  Inkomstkrav: 100.000 kr
  Godkänner betalningsanmärkning: Godkänner
  • Jämför lån gratis
  • Jämför 40 långivare
  • Säker tjänst

  Lånebelopp: 5.000 – 600.000 kr

  Räntespann: 2,95 – 25,95 %

  Löptid: 1 – 20 år

  Avgifter
  Effektiv Ränta: 3.06 – 29.99 %
  Uppläggningsavgift: 0 kr
  Direktutbetalning: Nej
  Villkor
  Ålderskrav: 18 – 75
  Inkomstkrav: 120.000 kr
  Godkänner betalningsanmärkning: Godkänner

Hur fungerar ett billån till företag?

När du lånar till en bil som företag är det egentligen samma process som för en privatperson. Det vanligaste är att ni köper bilen av en auktoriserad bilhandlare och fyller i en ansökan till lånet genom bilhandlaren. Blir ni godkända köper långivaren bilen och du betalar sedan ränta och amorteringar till långivaren. Du kan låna till både nya och begagnade bilar när du tar ett billån som företag.

Hur länge ni betalar av bilen beror på villkoren som skiljer sig mellan olika bilhandlare, men oftast är det runt 3 år. Fördelen med att betala av bilen snabbt är att ni slipper ytterligare räntekostnader, men ni binder samtidigt kapital. Hur lång löptid ni ska välja är därför beroende av om ni kan få högre avkastning på pengarna någon annanstans.

Vilka krav finns på billån till företag?

Precis som när det kommer till vanliga billån så handlar kraven kring den ekonomiska situationen och återbetalningsförmågan. Därför kommer långivaren innan lånet godkänns göra en kreditupplysning på ditt företag men även granska hur ekonomiskt stabilt företaget är. Om ni har en stabil ekonomi och har råd med bilen kommer ni dock bli godkända och det finns i så fall inget att oroa sig för.

Det är främst mindre företag och företag som inte har god likviditet som kan stöta på problem här. Om ditt företag blir nekad ett billån till företaget så kan du ansöka om ett vanligt företagslån istället, men då är räntan betydligt högre.

Bevisa företagets ekonomi

För att bevisa företagets ekonomi när ni tar ett billån så krävs det ofta att ni kan visa upp vissa dokument. Vanligtvis krävs dessa dokument:

 • Senaste årsbokslut
 • Inkomstdeklaration
 • Företagets affärsplan

Jämför billån till ert företag

När det kommer till att låna till bil som företag finns det några saker du bör tänka på. Dessa saker är dock mycket lika det du som privatperson ska tänka på när du jämför billån.

Avgifter

Som alltid när det kommer till lån så ska du kolla igenom vilka avgifter som tillkommer noggrant. Främst är det räntan och uppläggningsavgiften du bör hålla koll på när det kommer till billån. Har du ett företag med lite sämre ekonomisk situation för tillfället kan du beviljad en mycket hög ränta. Fundera då kring alternativa betalningsalternativ och om företaget har råd med bilen.

Villkor och krav

Försök alltid hålla löptiden så kort som möjligt då det kommer innebära lägre räntekostnader. Företags intäkter kan också variera mycket och att göra extra amorteringar när det går bra kan vara en smart sak. Kolla även alltid upp kraven innan du ansöker. Blir du nekad har en kreditupplysning skett i onödan och det är inte bra med för många sådana under en kortare period.

Går det att få billån som nystartat företag?

Som nystartat företag så blir det ofta mycket svårt att få ett billån. Långivaren har ingen tidigare historik att kolla på för att förutspå hur företagets ekonomi kommer se ut i framtiden. Därför är kraven ofta mycket högre och det krävs att ni har bra likviditet och en bra budget och plan framöver. Det är alltså möjligt men betydligt svårare än för ett äldre företag.

Leasa eller ta billån som företag?

Det kan vara lockande att välja leasing istället för att låna till den nästa bilen som företag. Det är ofta lägre månadskostnader förknippat med leasing men det är endast eftersom du inte får behålla bilen efter leasing avtalet gått ut. Fördelarna med att välja ett billån är att det oftast är billigare i längden även då du måste betala mer för tillfället samt att du har mer frihet och flexibilitet. När du leasar bilen hyr du endast den och begränsas på många sätt genom att du till exempel endast får köra x antal mil varje år. Fördelarna med leasing är att leasingföretaget tar hand om reparationer och att du ofta får lägre månadskostnader. Många tror även att man slipper värdeminskningen som bilen tar de första åren men detta är inräknat i avtalet och inget du kan undvika.

Vilket som du bör välja beror på ditt företag och era förutsättningar. Vi anser dock att ett billån är ett bättre alternativ på längre sikt då du har ett restvärde på bilen efter du betalat av den medan du står tomhänt när leasingavtalet går ut. Dock går det inte att förbise att leasing ofta sker mycket smidigt och har lägre månadskostnader kortsiktigt om ni har det tufft ekonomiskt.

Fördelar med billån för företag

Så vilka fördelar har ett billån för ett företag jämfört med andra finansierings alternativ?

Kika listan nedan:

 • Företaget kan bevara kapital för investeringar och annat då de inte behöver lägga ut en stor summa direkt.
 • Förenklar budgeten då de vet på ett ungefär hur mycket kostnader de kommer ha varje månad för bilen.
 • Billånet är flexibelt och låter företaget välja löptid och förhandla om räntor och avgifter.

Vanliga frågor

Bör man leasa eller ta billån till bil som företag?

Det beror på vad du föredrar och dina förutsättningar. När du leasar hyr du endast bilen under en period och lämnar sedan tillbaka bilen, medan du äger bilen efter du betalat klart billånet.

Går det att låna till begagnad bil som företag?

Ja, det går att låna till både nya och begagnade bilar som företag.

Hur hög är räntan på billån till företag?

Räntans nivå beror helt enkelt på företagets ekonomi och varierar därför kraftigt. Ett företag med god ekonomi kan förvänta sig en låg ränta medan företag med sämre ekonomi kan förvänta sig en hög ränta eller nekad ansökan.

Får man göra ränteavdrag på billånet?

Ja, bara du uppfyller kraven kring bokföringen och att fordonet har använts i rätt syfte. Det innefattar att alla räntekostnader finns i bokföringen och att fordonet använts som en investering i verksamheten.

Hur stor är kontantinsatsen?

Om ni tar ett billån med säkerhet är kontantinsatsen minst 20 %. Däremot finns det inget krav på en kontantinsats om ni ansöker via en låneförmedlare och tar ett billån utan säkerhet.

Innehållsansvarig:
Rebecka Svensson
Rebecka Svensson

Rebecka skriver alla sidor och granskar informationen på sidan dagligen samt är innehållsansvarig. Sedan tidigare har hon jobbat som låneförmedlare och har ett stort intresse för privatekonomi.

Läs mer om Rebecka

Uppdaterades senast 2024-03-30