Hoppa till innehåll

Flytta billån

Att flytta ett lån till en ny bank är möjligt men beroende på hur du har lånat till bilen så skiljer sig processen. Oftast går det inte att hålla kvar bilen som säkerhet för lånet och du behöver därmed ta ett nytt lån för att byta bank. Har du tagit ett lån utan någon säkerhet blir det snabbt mycket enklare att flytta billånet. Hur du byter bank på ditt billån och om det är lönsamt tar vi reda på i denna artikeln!

Är billånet utan säkerhet är det oftast inga problem att flytta det genom att ta ett nytt lån och betala av det gamla. Men är det med säkerhet kan det vara krångligare då bilen ofta måste säljas i samband med att lånet amorteras av.

Kom ihåg att jämför olika alternativ innan du väljer ett så att du får förmånliga villkor till ditt nya billån.

Så flyttar du billånet till en annan bank

Beroende på om du har tagit ett billån eller privatlån så kommer det skilja sig hur du flyttar ett billån. Vi beskriver nedan processen beroende på vilket val du har valt:

Utan säkerhet

Har du tagit ett billån utan någon säkerhet till din bil så är det enkelt att byta bank. Du tar nämligen endast ett nytt privatlån och återbetalar det gamla billånet med pengarna från det nya.

För att hitta ett förmånligare nytt lån kan du använda dig av en låneförmedlare som jämför upp till 40 långivare, som Lendo.

Lån utan säkerhet kan du alltid amortera av smidigt och därför är det enkelt att byta bank på ett sådant lån. För att det ska vara lönsamt i detta scenario krävs det egentligen endast att du får en lägre effektiv ränta hos den nya banken.

Med säkerhet

Har du däremot ett traditionellt billån som är med säkerhet och genom en bilhandlare så blir det lite mer krångligt. Du kan oftast inte behålla bilen som säkerhet för lånet när du ska byta bank till lånet.

Istället så behöver du ta ett privatlån för att lösa lånet och på så sätt byter du även bank. Däremot så har ett privatlån i regel högre ränta än ett vanligt billån och därför så brukar det inte löna sig att byta bank på billån med bilen som säkerhet.

Det kan även kosta dig en hel del att byta från lånet med säkerhet då banken kan kräva dig på ränteskillnadsersättning om du har en fast ränta på lånet.

Flytta billånet till en av dessa långivare

  • Jämför 40 långivare (gratis)
  • Spara pengar med låg ränta
  • Endast en UC

  Lånebelopp: 10.000 – 600.000 kr

  Räntespann: 3,25 – 32,49 %

  Löptid: 1 – 15 år

  Avgifter
  Effektiv Ränta: 3,25 – 32,49 %
  Uppläggningsavgift: 0 kr
  Direktutbetalning: Nej
  Villkor
  Ålderskrav: 18 – 70
  Inkomstkrav: 120.000 kr
  Godkänner betalningsanmärkning: Godkänner
  • Endast en UC
  • Svar på ansökan direkt
  • Jämför 39 lånegivare

  Lånebelopp: 5.000 – 600.000 kr

  Räntespann: 2.95 – 39 %

  Löptid: 1 – 20 år

  Avgifter
  Effektiv Ränta: 3.01 – 29.27 %
  Uppläggningsavgift: 0 kr
  Direktutbetalning: Nej
  Villkor
  Ålderskrav: 18 – 75
  Inkomstkrav: 120.000 kr
  Godkänner betalningsanmärkning: Godkänner
  • Jämför lån gratis
  • Jämför 40 långivare
  • Säker tjänst

  Lånebelopp: 5.000 – 600.000 kr

  Räntespann: 2,95 – 25,95 %

  Löptid: 1 – 20 år

  Avgifter
  Effektiv Ränta: 3.06 – 29.99 %
  Uppläggningsavgift: 0 kr
  Direktutbetalning: Nej
  Villkor
  Ålderskrav: 18 – 75
  Inkomstkrav: 120.000 kr
  Godkänner betalningsanmärkning: Godkänner
  • Spara pengar med lägre ränta
  • Jämför 40 långivare
  • Högst kundomdömen

  Lånebelopp: 5.000 – 600.000 kr

  Räntespann: 3.06 – 29.99 %

  Löptid: 1 – 20 år

  Avgifter
  Effektiv Ränta: 3.06 – 29.99 %
  Uppläggningsavgift: 0 kr
  Direktutbetalning: Nej
  Villkor
  Ålderskrav: 18 – 70
  Inkomstkrav: 100.800 kr
  Godkänner betalningsanmärkning: Godkänner

Kostar det att flytta ett billån?

Kostnaden för att flytta ett billån skiljer sig beroende på om du har en rörlig eller fast ränta på ditt billån och vad som står i villkoren. Har du en fast ränta så får långivaren ta ut något som kallas ränteskillnadsersättning som är en ersättning för räntan du skulle ha betalt under perioden. Behöver du betala denna avgift så blir det dyrt att flytta billånet och troligtvis är det mer lönsamt att bara behålla det.

Har du däremot en rörlig ränta så tar inte långivaren ut någon ränteskillnadsersättning. Tar heller inte långivaren ut några andra avgifter så är det endast räntorna mellan den nya och gamla långivaren du behöver jämföra för att veta om det är lönsamt eller inte att flytta lånet.

Flytta billånet till bolånet

Om du tidigare tagit ett vanligt privatlån för att finansiera bilen kan det vara lönsamt att flytta lånet till ditt bolån. Vilket kan vara bra att göra om ditt hus har gått upp i värde på senaste så att du nu får låna mer pengar med huset som säkerhet. Ett bolån har nämligen väsentligt lägre ränta än ett privatlån och det är enkelt att flytta mellan dessa två lånetyper.

För att flytta ditt billån till bolånet så kontaktar du banken som du har bolånet med och ökar bolånet med summan som billånet ligger på. Sedan när du får pengarna amorterar du av billånet hos den gamla banken helt.

En sak som kan vara bra att ha koll på innan du flyttar billånet till ditt huslån kan vara amorteringskraven. Du måste nämligen amortera minst 1 % av lånet per år om du lånar över 50 % av husets värde eller mer än 4,5 gånger din årsinkomst. Når du 70 % belåning på huset åker du på ännu 1 % amortering och vid 85 % måste du amortera 3 % årligen. Amortering är ingen kostnad egentligen då du betalar tillbaka ett lån, men det krävs att du har pengarna för att täcka dessa utbetalningar.

Fördelen är helt klart stor med att ha billånet i bolånet då du får en betydligt lägre ränta och även därmed månadskostnad. Men kolla både så att du inte överstiger ett amorteringskrav som du inte har råd att betala in. Eller så att ditt hus blir för högt belånat.

 • Sänk räntan och spara pengar
 • Få färre krediter

Överlåt billånet till en ny ägare

Om du planerar att sälja din bil till en ny ägare så kan det dock gå enklare att överlåta lånet till den nya ägaren. Se dock till att du kontrollerar om din långivare tillåter detta innan ni genomför köpet. Det främsta problemet som kan uppstå här är om den nya ägaren inte klarar kreditprövningen för lånet. Då kan personen ta ett privatlån och betala med de pengarna till dig så att du kan betala av lånet. Nackdelen med detta är att den nya ägaren får en högre ränta än om han hade haft bilen som säkerhet för lånet.

Flytta billånet till en ny bil?

Kan du verkligen flytta över lånet till en ny bil? Nej, det går inte att göra och anledningen är att lånet med bilen som säkerhet är knutet till bilen. Det beror på att lånet är utfärdat med villkor som är avsedda för hur bra just den bilen är som säkerhet. Faktorer som hur gammal bilen är, värdet, antal mil körda och vilken modell det är har påverkat räntan och andra villkor. När du vill skaffa en ny bil så är det inte säkert att den är en lika bra säkerhet och därför tillåter banken inte ett byta av bilarna.

Vanliga frågor

Kostar det något att flytta sitt billån?

Det beror på vilka villkor din långivare har. De flesta tar ut en överlåtelseavgift om du ska flytta billånet till en annan ägare. Ska du istället flytta lånet till en annan bank så kan det tillkomma ränteskillnadsersättning för den ränta som långivaren nu går miste om.

Går det att flytta billån till en ny bil?

Nej, det går tyvärr inte. Men du kan sälja den gamla bilen och sedan använda pengarna till en kontantinsats för ett nytt billån. Du behöver iallafall ta ett nytt lån till den nya bilen om du behöver låna pengar för att finansiera bilköpet.

Hur flyttar jag billånet till en ny ägare?

Det är inte alla långivare som tillåter dig att flytta billånet till en ny ägare, men de flesta gör det. Ofta tillkommer det dock en överlåtelseavgift efter att du har ansökt om överlåtelsen genom att kontakta långivaren. För att den nya ägaren ska kunna få ta över lånet måste de också bli godkända efter en kreditupplysning gjorts. De får oftast inte ha betalningsanmärkningar och det krävs en fast inkomst som varierar beroende på billånets belopp.