Hoppa till innehåll

Billån utan säkerhet

De flesta tar ett billån utan säkerhet för att finansiera sitt bilköp. Det innebär att bilen inte är säkerhet för lånet och därmed är det egentligen ett vanligt privatlån. Hos oss kan du läsa mer om hur det fungerar och jämföra 5 st billån utan bilen som säkerhet!

När du tar ett billån utan säkerhet är det egentligen ett vanligt privatlån. Fördelarna är därför att du slipper kontantinsatsen samt att lösa lånet när du säljer bilen om du inte vill. För att jämföra över 40 långivare med endast en UC kan du använda dig av en låneförmedlare.

Billån utan säkerhet illustration

Låna till bil utan säkerhet 2024

  • Endast en UC
  • Svar på ansökan direkt
  • Jämför 39 lånegivare

  Lånebelopp: 5.000 – 600.000 kr

  Räntespann: 2.95 – 39 %

  Löptid: 1 – 20 år

  Avgifter
  Effektiv Ränta: 3.01 – 29.27 %
  Uppläggningsavgift: 0 kr
  Direktutbetalning: Nej
  Villkor
  Ålderskrav: 18 – 75
  Inkomstkrav: 120.000 kr
  Godkänner betalningsanmärkning: Godkänner
  • Jämför 40 långivare (gratis)
  • Spara pengar med låg ränta
  • Endast en UC

  Lånebelopp: 10.000 – 600.000 kr

  Räntespann: 3,25 – 32,49 %

  Löptid: 1 – 15 år

  Avgifter
  Effektiv Ränta: 3,25 – 32,49 %
  Uppläggningsavgift: 0 kr
  Direktutbetalning: Nej
  Villkor
  Ålderskrav: 18 – 70
  Inkomstkrav: 120.000 kr
  Godkänner betalningsanmärkning: Godkänner
  • Spara pengar med lägre ränta
  • Jämför 40 långivare
  • Högst kundomdömen

  Lånebelopp: 5.000 – 600.000 kr

  Räntespann: 3.06 – 29.99 %

  Löptid: 1 – 20 år

  Avgifter
  Effektiv Ränta: 3.06 – 29.99 %
  Uppläggningsavgift: 0 kr
  Direktutbetalning: Nej
  Villkor
  Ålderskrav: 18 – 70
  Inkomstkrav: 100.800 kr
  Godkänner betalningsanmärkning: Godkänner
  • Jämför 35 lånegivare
  • Endast en UC
  • Låna totalkostnaden

  Lånebelopp: 5.000 – 600.000 kr

  Räntespann: 3,25 – 29,40 %

  Löptid: 1 – 20 år

  Avgifter
  Effektiv Ränta: 3,30 – 30.40 %
  Uppläggningsavgift: 0 kr
  Direktutbetalning: Nej
  Villkor
  Ålderskrav: 18 – 70
  Inkomstkrav: 100.000 kr
  Godkänner betalningsanmärkning: Godkänner
  • Jämför lån gratis
  • Jämför 40 långivare
  • Säker tjänst

  Lånebelopp: 5.000 – 600.000 kr

  Räntespann: 2,95 – 25,95 %

  Löptid: 1 – 20 år

  Avgifter
  Effektiv Ränta: 3.06 – 29.99 %
  Uppläggningsavgift: 0 kr
  Direktutbetalning: Nej
  Villkor
  Ålderskrav: 18 – 75
  Inkomstkrav: 120.000 kr
  Godkänner betalningsanmärkning: Godkänner

Hur fungerar ett billån utan säkerhet?

Ett billån utan säkerhet är precis som det låter, ett billån som inte har någon säkerhet för lånet. Ett klassiskt billån har till skillnad från detta bilen som säkerhet för lånet och kallas därför för billån med säkerhet. Då har banken alltid bilen som de kan ta och täcka upp skulden med om du inte skulle betala tillbaka enligt det ni kommit överens om.

När du tar ett billån utan säkerhet finns det som sagt ingen säkerhet för banken, vilket ofta gör att räntan kan sticka iväg. Men det beror helt på din ekonomiska situation då det avgör huruvida banken anser att du kan betala tillbaka lånet.

Så gör du för att ansöka nu

 • När du valt vilken bil du vill köpa och vet hur mycket den kostar jämför du billån i topplistan ovan.
 • Klicka dig vidare till långivaren eller låneförmedlaren du valt och påbörja ansökan.
 • Du blir sedan granskad och troligtvis tas en UC ut på dig.
 • Du får ett svar snabbt på om du blivit beviljad lånet och accepterar du villkoren betalas lånet ut inom några arbetsdagar.

Vilka fördelar har billån utan säkerhet?

Generellt sett är dessa lån mycket mer flexibla och smidiga vilket är fördelarna. Det beror bland annat på att du kan låna hela beloppet till bilen då det inte krävs någon kontantinsats. Ibland kallas dessa lån därför för billån utan kontantinsats då det vanligtvis krävs en kontantinsats på minst 20 % på ett billån.

Du kan även sälja bilen utan att behöva betala tillbaka lånet samtidigt. Hade bilen varit som säkerhet för lånet hade du däremot behövt betala tillbaka lånet samtidigt.

För dig som har en bra ekonomi är det även en fördel att villkoren baseras på din återbetalningsförmåga. Då det inte finns någon säkerhet för lånet kollar banken istället på hur stor risk det är att du inte kan betala tillbaka lånet.

 • Inga krav på säkerhet
 • Ingen kontantinsats krävs
 • Du kan sälja bilen utan att lösa lånet
 • Lånets villkor baseras på din ekonomi

Nackdelar att låna utan säkerhet

Som vi nämnde ovan så baseras lånevillkoren på din ekonomiska sits och det är nackdelen med ett billån utan säkerhet. Det är dock endast en nackdel för dig som har en dålig ekonomi då du innebär en hög risk för banken. På grund av risken att du inte kan betala tillbaka lånet kompenserar banken med en högre ränta. Har du såpass dålig ekonomi så att du får en riktigt hög ränta bör du fundera över om det är värt att låna.

Det kan samtidigt bli svårt att bli beviljad ett större billån utan säkerhet om du inte har en felfri ekonomi. De flesta personer kan dock bli beviljad ett billån på 300 000 kr, men det är inte säkert att räntan blir den du tänkt dig.

Jämför billån utan säkerhet

När du tar ett billån utan säkerhet är det smartast att göra det via en låneförmedlare. Då får du hjälp med att jämföra olika alternativ samtidigt som endast en UC tas ut och det är kostnadsfritt. Nedan har vi tagit fram de populäraste alternativen och jämfört de mot varandra så att du ska kunna hitta rätt:

Billån utan säkerhet med:Vårt betygAntal långivareLånebeloppRäntaLöptid
Advisa4,6/540 st5.000 – 600.000 kr2,95 – 25,95 %1 – 15 år
Lendo4,8/540 st10.000 – 600.000 kr2,95 – 29,95 %1 – 15 år
Enklare4,8/539 st5.000 – 600.000 kr 2.95 – 39 %1 – 20 år
Zmarta4,3/535 st5.000 – 600.000 kr2,95 – 26,05 %1 – 20 år
Sambla4,6/540 st5.000 – 600.000 kr3,06 – 29,99 %1 – 20 år
Tabell – jämförelse mellan billån utan säkerhet

Jämför billån utan säkerhet

Vi har nedan samlat några tips för att du ska komma undan billigare när du tar ett billån utan någon säkerhet.

Jämför den effektiva räntan

Den effektiva räntan visar den totala kostnaden på lånet som du kommer behöva betala. För att hitta det billigaste alternativet är det därför den du bör jämföra med. Det går tyvärr inte att säga vad som är en bra eller låg effektiv ränta då det beror på din kreditvärdighet.

Granska kraven

Säkerställ att du uppfyller kraven som finns innan du ansöker. Annars tar långivaren ut en UC i onödan om du sedan blir nekad. Något som egentligen inte kommer påverka de flesta så mycket men något som försvåra det för vissa.

Här är kraven för ett billån utan säkerhet:

 • Över 18 år
 • Inga betalningsanmärkningar
 • Du har en fast inkomst (belopp varierar)

Öka din kreditvärdighet

För att inte hamna med alldeles för dyra krediter så är det bra att försöka öka kreditvärdigheten innan du ansöker om ett lån. Enklaste sättet att göra detta är att betala av så mycket skulder du kan, men alla kan inte detta. Ett annat alternativ kan vara att använda sig av en medsökande som även står på lånet och minskar risken för banken, vilket gör att räntan minskar betydligt. Dock så är den medsökande personen också ansvarig för lånet, vilket gör att de flesta inte vill vara med som medsökande.

Välj en kort löptid

Desto lägre löptid du väljer desto mindre räntekostnader kommer det att tillkomma. Försök därför betala tillbaka billånet så snabbt som du kan, vilket är extra viktigt när du har ett vanligt privatlån då räntan är högre.

Finns billån utan säkerhet med betalningsanmärkning?

Ja, vissa långivare lägger mer vikt vid din återbetalningsförmåga och nuvarande ekonomiska situation. Därför kollar de inte på om du tidigare har fått en betalningsanmärkning, men tyvärr är dessa långivare få. Det leder till att du i nästan alla fall kommer behöva betala en högre ränta på grund av att du har en anmärkning.

Håller din anmärkning på att gå ut snart kan det därför vara bra att vänta på det innan du ansöker om billånet. När anmärkningen har gått ut kommer du ha betydligt fler långivare att välja mellan.

Vanliga frågor

Går att få billån utan säkerhet med betalningsanmärkning?

Ja, det går men det tyder på att du är slarvig när det kommer till att betala i tid. Detta sänker din kreditvärdighet och du kommer troligen få en högre ränta på grund av detta. Du kan läsa mer om detta på vår undersida kring billån med betalningsanmärkning.

Vad är ett billån utan säkerhet?

Det är ett vanligt privatlån eller blancolån eftersom att du inte har bilen som säkerhet för lånet. Det skiljer dig därmed ganska mycket från de traditionella billånen som har bilen som säkerhet för lånet.

Varför ska man välja ett billån utan säkerhet?

Det är smidigt och låter dig låna till hela beloppet, sälja bilen utan att betala tillbaks lånet och du har även chans till bra villkor.

Vad är skillnaden mellan ett billån med och utan säkerhet?

Skillnaden är att ett billån med säkerhet har bilen som säkerhet för lånet och detta minskar risken för banken. Medan ett billån utan säkerhet inte har någon säkerhet och därför ökar risken för banken. Det leder till att ett billån utan säkerhet har högre ränta än ett billån med säkerhet.

Innehållsansvarig:
Rebecka Svensson
Rebecka Svensson

Rebecka skriver alla sidor och granskar informationen på sidan dagligen samt är innehållsansvarig. Sedan tidigare har hon jobbat som låneförmedlare och har ett stort intresse för privatekonomi.

Läs mer om Rebecka

Uppdaterades senast 2024-03-30