Hoppa till innehåll

Billån kalkylator

Det kan vara svårt att räkna på billån utan att ha ett lämpligt verktyg. Därför har vi utvecklat en kalkylator för billån som hjälper dig att beräkna kostnaden för billånet enkelt och smidigt.

Räkna på billån

Resultat

Lånebelopp:
Total räntekostnad:
Total återbetalning:
Månadsbetalning:
Ränteavdrag:

Hur funkar vår kalkylator för billån?

Vår kalkylator hjälper dig att enkelt räkna ut kostnaden för ditt billån utifrån ett par stycken parametrar. Följ steg för steg guiden kring hur du använder den nedan:

1. Ange bilens värde

Skriv in hur mycket du beräknar att köpa bilen för.

2. Välj kontantinsats

Välj sedan hur stor kontantinsats du är beredd att lägga i procent. Det är den del av lånet som du betalar direkt och som därmed minskar lånebeloppet samt därmed räntekostnaderna.

3. Din räntesats

Välj den räntan du kommer få eller ta en ungefärlig om du inte vet detta ännu. En normal ränta för ett billån är nu mellan 6 - 10 % men om du har en särskilt bra eller dålig kreditvärdighet kan du få en räntesats som är högre eller lägre än detta.

4. Välj löptid

Löptiden är den tid som du har på dig att betala tillbaka lånet på och kallas även för återbetalningstid. Genom att välja en kort löptid minskar du räntekostnaden men ökar månadskostnaden. Välj därför så kort löptid du kan, samtidigt som du inte utsätter din ekonomi för alltför mycket risk.

5. Resultatberäkning

Sedan tar kalkylatorn fram dessa värden som resultat:

  1. Lånebelopp
  2. Räntekostnad
  3. Total återbetalning: Den totala summan du kommer att betala tillbaka, inklusive både lånebelopp och räntekostnader.
  4. Månadsbetalning: Det månatliga beloppet du behöver betala för att återbetala lånet över den valda löptiden.
  5. Ränteavdrag: Det totala beloppet du kan dra av i skatt på dina räntekostnader (beräknat som 30 % av den totala räntekostnaden).

6. Formel

Vår kalkylator använder sig av formeln för annuitetslån och rak amortering för att beräkna kostnaden. Däremot är annuitetslån valt som standard och du behöver själv klicka i "rak amortering" om du vill byta till det.

Det vanliga är att billån utan säkerhet som egentligen är privatlån är annuitetslån. Tar du däremot ett vanligt billån genom en bilhandlare är rak amortering det mest vanligt förekommande.

Rebecka Svensson

Rebecka skriver alla sidor och granskar informationen på sidan dagligen samt är innehållsansvarig. Sedan tidigare har hon jobbat som låneförmedlare och har ett stort intresse för privatekonomi.

Läs mer om Rebecka Svensson

Publicerad 2024-06-26

Bästbillån.com Bästbillån.com Bestbillån.no Bestbillån.no