Hoppa till innehåll

Billån utan UC

De allra flesta långivare använder UC när en låneansökan ska granskas, vilket gör att det kan vara svårt att bli godkänd. För dig som har en sämre ekonomi och kanske betalningsanmärkningar finns dock billån utan UC som gör att du enklare kan bli godkänd.

Det går att få ett billån utan UC om det är ett billån utan säkerhet. Vi har samlat de bästa långivarna för billån som inte tar ut UC på ett ställe!

Se upp för höga räntor när du lånar utan UC. Det finns en hel del oseriösa långivare som inte använder sig av UC och som tar ut skyhöga effektiva räntor.

Billån utan UC illustration

Topplista – Billån utan UC 2024

  • Jämför lån gratis
  • Jämför 40 långivare
  • Säker tjänst

  Lånebelopp: 5.000 – 600.000 kr

  Räntespann: 2,95 – 25,95 %

  Löptid: 1 – 20 år

  Avgifter
  Effektiv Ränta: 3.06 – 29.99 %
  Uppläggningsavgift: 0 kr
  Direktutbetalning: Nej
  Villkor
  Ålderskrav: 18 – 75
  Inkomstkrav: 120.000 kr
  Godkänner betalningsanmärkning: Godkänner
  • Endast en UC
  • Svar på ansökan direkt
  • Jämför 39 lånegivare

  Lånebelopp: 5.000 – 600.000 kr

  Räntespann: 2.95 – 39 %

  Löptid: 1 – 20 år

  Avgifter
  Effektiv Ränta: 3.01 – 29.27 %
  Uppläggningsavgift: 0 kr
  Direktutbetalning: Nej
  Villkor
  Ålderskrav: 18 – 75
  Inkomstkrav: 120.000 kr
  Godkänner betalningsanmärkning: Godkänner
  • Jämför 40 långivare (gratis)
  • Spara pengar med låg ränta
  • Endast en UC

  Lånebelopp: 10.000 – 600.000 kr

  Räntespann: 3,25 – 32,49 %

  Löptid: 1 – 15 år

  Avgifter
  Effektiv Ränta: 3,25 – 32,49 %
  Uppläggningsavgift: 0 kr
  Direktutbetalning: Nej
  Villkor
  Ålderskrav: 18 – 70
  Inkomstkrav: 120.000 kr
  Godkänner betalningsanmärkning: Godkänner
  • Över 40 st långivare
  • Ny utmanare
  • Snabb ansökan

  Lånebelopp: 5.000 – 600.000 kr

  Räntespann: 3,01 – 39,50 %

  Löptid: 1- 20 år

  Avgifter
  Effektiv Ränta: 3,01 – 39,50 %
  Uppläggningsavgift: Nej
  Direktutbetalning: Nej
  Villkor
  Ålderskrav: 18 år
  Inkomstkrav: Ja
  Godkänner betalningsanmärkning: Ja

Låna till bil utan UC

Ett billån utan UC innebär att kreditupplysningen tas av ett annat företag än UC som står för Upplysningscentralen. De allra flesta långivare använder som sagt UC vid sina kreditupplysningar för att ta reda på om du har tillräcklig återbetalningsförmåga. Men som tur är finns det många olika långivare och alla använder sig inte av UC, utan de finns även de som använder Bisnode eller Creditsafe. Skillnaden här är att UC ställer högre krav på dig och du som har tidigare betalningsanmärkningar kan ha svårt med att bli godkänd.

På grund av att dessa långivare inte använder UC som ställer högre krav på dig som låntagare så får du låna mindre. Du kan som max låna 45 000 kr till bil utan UC och de räcker troligen endast till en begagnad och billig bil. Men är du inte i behov av en ny bil och kan tänka dig att betala en del i ränta så är det en lösning.

När du tar ett billån utan UC är det egentligen ett vanligt privatlån du tar då du tar ett billån utan säkerhet. Detta har sina fördelar som till exempel att du kan låna till hela summan för bilen och sälja bilen utan att betala behöva betala tillbaka lånet.

Vad är en UC upplysning?

Ofta används ordet UC istället för kreditupplysning på grund av att nästintill alla kreditupplysningar görs av UC. Det riktiga ordet för det som görs när du ansöker om ett billån är alltså en kreditupplysning. Detta betyder att långivaren kollar upp saker som din deklarerade inkomst, tidigare betalningsanmärkningar och utifrån detta ger dig ett betyg. Alla långivare behöver göra en sådan bedömning innan de ger ut ett lån enligt konsumentkreditlagen.

En kreditupplysning tar fram:

 • Din inkomst
 • Om du har tidigare betalningsanmärkningar
 • Dina nuvarande lån
 • Tidigare lånehistorik

Alternativ – Vilka upplysningsföretag finns?

Utöver Upplysningscentralen (UC) är det Bisnode och Creditsafe som är upplysningsföretag i Sverige. Däremot är dessa inte alls lika vanligt förekommande då storbankerna endast använder sig av UC.

Fördelen med att välja ett alternativ till UC är att de inte har tillgång till din historisk hos UC. Det innebär att de inte kan se hur många kreditupplysningar du gjort på senaste och huruvida de blivit godkända. För dig som har haft många kreditupplysningar på senaste kan det vara bra att välja en av dessa, då många kreditupplysningar gör det svårare att få billån.

 • Bisnode
 • Creditsafe

Skillnaden mellan billån med och utan UC?

Skillnaden är att billån utan UC inte använder Upplysningscentralen när de gör en kreditupplysning. Det leder dock till fler skillnader, som att ansökningen inte syns i din historik när du tar en UC nästa gång.

Kreditupplysningsföretagen kan endast spara sina egna kreditupplysningar i din historik, vilket gör att de inte ser ansökningar genom andra kreditupplysningsföretag.

Bisnode och Creditsafe ser därför inte dina tidigare upplysningar hos UC. Vilket gör att många har enklare att få en kredit beviljad om kreditupplysningen sker med Bisnode eller Creditsafe. Det är även den främsta anledningen till att ta ett billån utan UC.

Hög ränta utan UC

Så finns det någon nackdel med att välja ett billån utan UC? Ja, det finns tyvärr nackdelar lån utan UC och det är ganska stora nackdelar. Den främsta anledningen är att avgifterna är betydligt högre än när du tar ett billån med UC. Det beror dock inte på kreditupplysningsföretaget egentligen, utan att det är banker med snabbare lån som använder sig av dessa upplysningsföretag.

Det är främst räntan som är den största avgiften som brukar sticka iväg på dessa lån. En effektiv ränta runt 20 – 40 % är inte ovanlig, vilket är extremt dyrt för ett billån och bör få dig att fundera. De bästa billånen har räntor långt under detta och att finansiera bilen med ett billån kanske inte längre är det rätta alternativet.

Vidare så kan du oftast endast låna mindre belopp utan UC och som högst 70.000 kr. Planerar du att köpa en billigare begagnad bil kan det däremot räcka.

Du bör på grund av detta först och främst ansöka om ett vanligt billån som använder UC. Blir du sedan nekad kan du fundera på att välja ett av dessa alternativ.

Långivare för billån utan UC

Det finns en del olika billån utan UC och de använder antigen Bisnode eller Creditsafe. I listan nedan har vi tagit med långivare som använder båda företaget för att du ska kunna välja det som passar dig bäst.

 • Loanstep – Bisnode
 • Extralånet – Bisnode
 • Ferratum – Creditsafe
 • Slantar – Bisnode
 • Credifi – Creditsafe

Tips när du lånar utan UC

Det finns vissa saker du kan tänka på för att hålla räntan och villkoren så bra som möjligt trots att du lånar utan UC.

Betala tillbaka lånet snabbt

På grund av att dessa lån har en mycket hög ränta och att andra avgifter ofta tillkommer bör du betala tillbaka lånet så snabbt du kan. Räntan är ju ofta angiven i % per år och desto fler år du har kvar lånet desto mer ränta kommer tillkomma. Får du över lite pengar någon månad eller får ökade intäkter bör du därför öka amorteringen. Det går även att amortera en större summa av från lånet direkt eller betala av hela om du kan.

Ansök med en medsökande

För att öka chanserna till att bli godkänd ett billån kan det vara bra att ha med en medsökande. Detta innebär att du och en annan person båda står på lånet och delar på solidariskt betalningsansvaret. Med en medsökande kan du kanske till och med bli godkänd ett vanligt billån istället för ett utan UC och på detta sättet få en lägre ränta. Eller bli godkänd till ett billån utan UC och få en lägre ränta än du hade fått själv.

Undvik avgifter

Se till att långivaren inte har några avgifter utöver räntan. En uppläggningsavgift på mellan 500 – 1000 kr är inte ovanligt för lån utan UC och det höjer den effektiva räntan rejält.

Vanliga frågor

Hur fungerar ett billån utan UC?

Det fungerar på samma sätt som ett billån med UC egentligen förutom att kreditupplysningen sker av ett annat företag. Det tas fortfarande ut en kreditupplysning dock då det är ett måste enligt konsumentkreditlagen.

Varför ska man välja ett billån utan UC?

Anledningen är att kreditupplysningen som tas inte syns hos UC när du ska ta en annan kredit. Företaget som tar ut kreditupplysningen kan heller inte se dina tidigare kreditupplysningar från UC. Det är alltså enklare att bli beviljad lånet med andra ord.

Vilka är nackdelarna?

Nackdelarna är att dessa lån tenderar att ha väsentligt högre räntor och avgifter. Det kan alltså snabbt bli onödigt dyrt när du tar ett av dessa billån.

Vilka krav har ett billån utan UC?

Kraven är densamma även fast kreditupplysningen sker av ett annat företag. Exakt vilka krav som ställs varierar mellan olika företag men det brukar vara att du har en fast inkomst och inga betalningsanmärkningar.

Hur mycket kan du låna utan UC?

Långivaren som erbjuder högst låneutrymme och inte använder UC är Lumify med upp till 70.000 kr.

Innehållsansvarig:
Rebecka Svensson
Rebecka Svensson

Rebecka skriver alla sidor och granskar informationen på sidan dagligen samt är innehållsansvarig. Sedan tidigare har hon jobbat som låneförmedlare och har ett stort intresse för privatekonomi.

Läs mer om Rebecka

Uppdaterades senast 2024-03-30