Hoppa till innehåll
Bästbillån.com » Artiklar » Billån som student – Vad ska du tänka på?

Billån som student – Vad ska du tänka på?

tips billån som student

Att få ett billån som student kan vara svårt men det är fullt möjligt. Problemet är att långivare ställer relativt höga krav på dig som ska låna då de är tvungna att göra detta enligt konsumentkreditlagen. Du behöver ofta en fast inkomst på en viss summa och 20 % i kontantinsats, vilket är något de flesta studenter saknar. Vi har nedan samlat tips för dig som vill ta ett billån som student!

Skaffa dig en fast inkomst

Det mest grundläggande kravet som ställs för ett billån är att du har en fast inkomst. Det behöver dock inte vara några jätte stor summor du tjänar och ibland är gränsen endast 100 000 kr/år. De flesta studenter har dock ingen fast inkomst utan jobbar lite här och där när de har tid. Genom att planera bättre borde du kunna skaffa en fast anställning, vilket kommer öka chanserna till billån betydligt.

Välj utan säkerhet som student

Tar du ett klassiskt billån genom en bilhandlare är bilen säkerhet för lånet och du behöver minst 20 % kontantinsats. Är du student kan det vara svårt att få fram kontantinsatsen och det ställs även höga krav på inkomst vid dessa lån.

Genom att ta ett privatlån kan du som student slippa kontantinsatsen och enklare få ett billån. Dock innebär detta en högre risk för banken och du kommer därför betala en högre ränta. Har du en bra ekonomi kan du däremot trots detta få en bra ränta. Däremot har studenter oftast inte så hög inkomst och då är en högre ränta den smäll man kommer få ta.

Jämför olika billån till studenter

När du tar ett privatlån för att köpa en bil finns det många olika alternativ att välja mellan. Det finns även olika tjänster som hjälper dig att jämföra och hitta det bästa billånet. Dessa tjänster kallas låneförmedlare och tar fram erbjudanden från ofta upp till 40 långivare helt kostnadsfritt. Sedan kan du välja det som är mest förmånligt för dig. Speciellt som student är det viktigt att jämföra olika alternativ då du annars kan åka på höga räntor på grund av din låga inkomst.

Planera långsiktigt

De flesta begår misstaget att endast tänka på om de klarar att betala lånet månadskostnad nu. Men ett billån har ofta lång löptid beroende på vad du valt. Det är därför viktigt att även tänka igenom om du kommer klara betalningarna i framtiden.

Planerar du till exempel att sluta jobba och satsa på plugget kan det innebära att du inte längre kommer ha råd med lånet. Då är det heller ingen ide att ta ett lån, eftersom att det kommer leda till skulder och räntekostnader du inte kan betala. Se även till att kika in vår artikel kring vanliga misstag vid bilköp för att undvika flera liknande misstag. Ett annat sätt att se till att du fortsätter ha råd med billånet är att sänka dina bilkostnader, så att du får mer pengar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *