Hoppa till innehåll
Bästbillån.com » Artiklar » Ta billån: Vilka krav finns?

Ta billån: Vilka krav finns?

Att ta billån för att finansiera sitt nya bilköp är inte en självklarhet för alla, då det finns vissa krav att uppfylla. Både när det kommer till hur stabil ekonomi du har, men även bilen måste oftast uppfylla en del krav.

Vem kan ta ett billån?

Det finns tre stora krav som avgör om du kan ta ett billån eller inte. Till att börja med är det om du är över 18 år och folkbokförd i Sverige, men också till sist att du har en fast inkomst. Självklart är kraven också beroende på om du tar ett billån med eller utan säkerhet och hur mycket du ska låna.

Krav för billån med säkerhet

För billån med säkerhet är kraven höga då du tar billånet via en bilhandlare som endast samarbetar med storbankerna.

 • 20 % kontantinsats: Det krävs alltid en kontantinsats när du lånar med bilen som säkerhet. Minsta kontantinsatsen till bilen är 20 %, men det är inte dumt att lägga lite extra om du har råd.
 • Inga betalningsanmärkningar: Du får inte ha några betalningsanmärkningar för att bli beviljad ett billån från en av storbankerna.
 • Fast inkomst på minst 100 000 kr: Fast inkomst är alltid ett krav och beroende på hur mycket du ska låna så skiljer inkomstbeloppet sig.
 • Inte över 70 år: Du får inte vara för gammal.
 • Minst 18 år: Som minst måste du vara myndig.
 • Folkbokförd i Sverige: Inte endast att du är folkbokförd i Sverige nu, utan det kan krävas att du har varit det under några år.
 • Ingen skuld hos kronofogden: Inga aktuella skulder hos kronofogden eller några som har funnits under de senaste 6 månaderna.

Krav på billån utan säkerhet

Tar du ett billån utan säkerhet kan du använda dig av en låneförmedlare och jämföra fler långivare. Kraven är lägre och du har mer frihet, men på bekostad av en högre ränta.

 • Folkbokförd i Sverige: Skriven i Sverige sedan minst några år.
 • Fast inkomst på minst 100 000 kr: Köper du en dyrare bil så kommer du behöva en betydligt högre årsinkomst än 100 000 kr.
 • Mellan 18 – 70 år: Du måste vara myndig men får inte heller vara alltför gammal. Är du över 70 år så finns det särskilda lån (seniorlån) som du kan ansöka till, nackdelen är den höga räntan.
 • Rimlig löptid: Du kan ofta välja mellan 1 – 20 år löptid hos låneförmedlaren när du jämför billån. Oftast beviljad dock inte långivarna en såpass lång löptid, utan närmare 5 år är mer rimligt att få.

Krav på bilen

Ett billån utan säkerhet är samma sak som ett vanligt privatlån och har inget att göra med bilen egentligen. Därför kan de inte heller ställa några krav eller kräva att få se intyg på att du ska använda pengarna till en bil.

Ska bilen däremot vara säkerhet för billånet så krävs det nästan alltid att bilen uppfyller vissa krav. Det handlar om att bilen inte ska vara för gammal och under löptiden vara försäkrad. På så sätt ska inte säkerheten för lånet kunna försvinna för banken.

 • Bilen får i regel inte vara mer än 12 – 15 år gammal efter löptiden för lånet har gått. Med en löptid på 5 år innebär det att bilen som max får vara 7 – 10 år gammal när du köper den.
 • Du behöver ha en helförsäkring för bilen under hela löptiden. Under de tre första åren så har nya bilar en vagnskadegaranti och under denna perioden räcker det med en halvförsäkring. Efter dessa år krävs det dock att du tecknar en helförsäkring.
 • För att bilen ska vara säkerhet för lånet behöver bilen köpas av en auktoriserad bilhandlare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *