Hoppa till innehåll
Bästbillån.com » Artiklar » Ta billån eller köpa bilen kontant?

Ta billån eller köpa bilen kontant?

Ta billån eller betala kontant? - Utvald bild

Om du borde ta ett billån eller köpa bilen kontant beror dels på hur din ekonomi ser ut och även vilka risker du är villig att ta. Vi ska i denna artikeln försöka hjälpa dig att ta reda på vilket som passar bäst för dig!

Bör man köpa bilen kontant eller ta billån?

De flesta bör köpa en bil kontant om de har den möjligheten istället för att ta ett billån. Anledningen är enkel, du slipper dyra räntekostnader som gör att bilen kostar dig betydligt mycket mer än den måste.

Däremot krävs det ju självklart att du har pengarna kontant för att köpa bilen. Du bör heller inte ha andra dyra krediter som du inte betalat av. Har du det är det bättre att amortera av dem och istället ta ett billån som brukar ha en hyfsat låg ränta jämfört med till exempel snabblån.

Vem bör ta lån?

Du som har pengarna kontant för att köpa en bil men ändå bör ta ett billån är du som kan få bättre avkastning på pengarna genom annat håll. Det kan vara att investera pengarna i ett projekt eller företag, men detta innebär alltid en risk.

Det förutsätter därmed dels att du är bra på att få avkastning på pengar och dels att du är villig att ta den risken. Just nu när räntan på billån är runt 8 % krävs det att du får minst över 10 % avkastning för att det ska vara lönsamt, vilket är en mycket hög avkastning.

Ta ett litet billån

Har du precis råd med bilen kontant och vill behålla en liten buffert kan du alltid lägga en stor kontantinsats på till exempel 80 % och låna resten. På så sätt behöver du inte bestämma dig mellan billån och att köpa bilen kontant, utan nöjer dig med ett mellanting.

Det kan även passa dig som egentligen vill investera pengarna och försöka uppnå högre avkastning än räntan för lånet. Du kan ta en del av pengarna och testa, funkar det kan du ta lite mer nästa gång det är dags för en ny bil.

Argument för att låna och betala kontant

Så vilka är argumenten för att ta ett billån respektive att betala hela bilen kontant direkt?

Fördelar med kontant

Som vi har nämnt är den stora fördelen med att betala hela bilen kontant att du slipper räntekostnaderna som lånet hade medfört. För ett billån på 200.000 kr kan det vara utifrån vårt räkneexempel 18 501 kr totalt under 3 år om du har en ränta på 6 %, vilket är lågt räknat.

Dessutom har du ofta ett bra förhandlingsläge om du har pengarna kontant. Erbjuder du att betala hela bilen kontant kan du ofta förhandla ner priset lite.

Ytterligare en fördel kan vara att du har färre krediter och därför får en bättre kreditvärdighet. Vill du sedan låna för något annat framöver får du bättre ränta och stöter på mindre problem.

Man får heller inte glömma att du äger bilen själv när du har köpt den kontant och kan då sälja bilen utan att behöva tänka på att lånet behöver lösas, vilket ger dig mer frihet.

Fördelar med billån

Fördelarna med att istället ta ett billån är att det är ett flexibelt sätt att behålla pengarna och sprida ut kostnaden under bilens livslängd. På så sätt bibehåller ni en god likviditet och har pengar redo om det skulle dyka upp någon unik möjlighet.

  • Flexibelt
  • Frigör kapitalet för eventuella investeringar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *