Hoppa till innehåll
Bästbillån.com » Artiklar » Lösa billån i förtid

Lösa billån i förtid

lösa billån i förtid

Du kan lösa billån i förtid men hur det går till och hur mycket det kommer kosta dig skiljer sig. Men oavsett vilket slags billån du har så går det att lösa det i förtid men för vissa kan det tillkomma avgifter. Vi tar reda på hur du löser ditt billån i denna artikeln och om det är värt det för dig!

Bör du lösa billånet i förtid?

Om du bör lösa billånet i förväg eller inte beror på vilka villkor som ditt billån har. Ibland kan det nämligen kosta dig mer att komma ur billånet i förväg än det kostar dig att fortsätta amortera av det i takt med villkoren. Men om du vill flytta billånet till en annan bank eller endast lösa det för att slippa räntor så är det möjligt.

Du bör i regel inte lösa billånet i förtid om du har en bunden ränta på lånet. Då kommer du behöva betala något som kallas ränteskillnadsersättning, vilket är den återstående räntan på billånet under löptiden. Du kommer alltså ändå behöva betala ränta för hela löptiden och kan då lika gärna amortera av det istället. Så att du har en ökad likviditet i privatekonomin under löptiden då du inte tjänar något på att lösa lånet i förtid.

Har du däremot en rörlig ränta på ditt billån, vilket de flesta har så kan du lösa det smidigare. Då tillkommer ingen ränteskillnadsersättning och du kan lösa lånet direkt i de flesta fall, vilket innebär att du slipper ränta. Det lönar sig alltså att lösa lånet i förväg om du har en rörlig ränta och inga andra villkor som hindrar dig. Förutom om du har ett billån utan ränta på grund av en kampanj eller liknande. Men det kan fortfarande löna sig då om det tillkommer andra avgifter än ränta.

Lös billånet i förväg – guide

När du har bestämt dig för att lösa billånet i förväg så är det dags att följa vår guide nedan.

  • Har du ett billån där bilen är säkerhet för lånet så är det första steget att kontakta bilhandlaren som du köpte bilen hos. Förutsatt att du tecknade lånet via bilhandlaren. Då får du reda på om det finns något som hindrar dig från att betala av det rakt av, som till exempel ränteskillnadsersättning.
  • Utifrån vad det kommer kosta dig tar du sedan ett beslut kring om det är värt att lösa lånet
  • Bestämmer du dig för att det är värt, så betalar du in pengarna till långivaren enligt bilhandlarens instruktion.

Har du istället tagit ett privatlån är processen enklare. Du behöver endast kontakta långivaren som gav dig lånet och betala tillbaka pengarna när du fått kontakt.

Amortera av extra på billånet

Om du har en rörlig ränta så kan du också välja att amortera av extra på billånet om du inte har riktigt råd att lösa hela lånet. Då slipper du betala ränta på lika stor summa och kommer betala mindre för lånet totalt sätt.

Har du däremot en fast ränta på billånet så lönar det inte heller sig att amortera extra på billånet. Då långivaren även här har rätt till ränteskillnadsersättning, vilket gör det meningslöst.

Lös billånet när du säljer bilen

Om du har ett billån med säkerhet så måste du lösa billånet i samband med att du säljer bilen. Anledningen är att bilen som är säkerheten för lånet försvinner och därmed ökar risken betydligt mycket.

Skulle du däremot ha ett vanligt privatlån för bilen så finns det inga krav på att du måste lösa lånet samtidigt som du säljer bilen. Anledningen är att bilen inte är säkerhet för lånet och egentligen inte är kopplad till lånet på något sätt. Det är dock en bra ide att lösa lånet när du säljer bilen trots att du inte måste. Du eliminerar risken att du spenderar pengarna på annat och sedan inte har råd att betala tillbaka lånet. Samtidigt som du slipper betala ränta på lånet längre och därmed blir lånet billigare.