Hoppa till innehåll
Bästbillån.com » Artiklar » Låna på huset till bil

Låna på huset till bil

låna till bil på huset

Att låna på huset och utöka sitt bolån för att köpa en bil är vanligt. Men hur går det egentligen till och varför gör så många det? Allt detta ska vi ta reda på i denna artikeln!

Hur lånar man på huset till en bil?

Precis som det låter så lånar du mer pengar på ditt bostadslån och sedan finansierar bilen med dessa pengar. Du tar alltså inte ett lån på bilen egentligen utan på huset som du sedan använder till att köpa bilen.

Du får ett större bostadslån när du gör detta och det kräver därför att du kan låna mer på huset. Är du redan högt belånad på bostadslånet i förhållande till bostadens värde kommer banken troligen inte godkänna detta.

Om du har betalat en normal kontantinsats på runt 15-20 % på bostaden så krävs det ofta att den gått upp i värde för att du ska kunna låna mer. Banken vill alltid ha lite säkerhet och ser därför till att huset alltid är värt mer än lånet.

Se upp för amorteringskrav

Har du under 50 % belåning på din bostad i nuläget så behöver du enligt amorteringskravet inte amortera. Lånar du mer pengar för att köpa en bil kanske du däremot stiger över denna nivån. Då kommer du samtidigt som du får ökade räntekostnader även behöva amortera på lånet. Detta kommer öka dina månadsutgifter rejält även om en amortering inte är en kostnad utan endast en återbetalning på lånet.

Du behöver även se upp så att du inte når över 70 % belåning på bostaden då detta innebär att du måste amortera 2 % per år. Med detta sagt så är det inget negativt egentligen och kommer hjälpa dig sänka din skuldsättning, men det krävs att du har pengarna för att klara det.

Når du även någon av dessa brytgränser och inte har råd med att amortera kan du ta ett vanligt billån för att finansiera köpet istället. Kolla i så fall in vår topplista med de bästa billånen.

Fördelar med att låna på huset

Den största fördelen med att finansiera ett bilköp genom att låna på huset är räntan. Ett bostadslån har en säkerhet som är huset och därför tar banken inte en jätte stor risk. Detta resulterar i att räntan blir betydligt lägre på ett bostadslån än ett vanligt billån eller privatlån.

En annan fördel är att du slipper ännu ett lån till, vilket är positivt nästa gång du ska bli beviljad ett lån.

  • Betydligt lägre ränta
  • Bra för kreditvärdigheten med färre lån

Vilka nackdelar finns?

Nackdelen är att du riskerar att bli överbelånad om du redan har en hög belåningsgrad innan lånet. I värsta fall kan du då hamna med ett bostadslån som är större än värdet på din bostad om marknaden skulle krascha. Banken skulle i så fall kräva in mellanskillnaden och kontantinsatsen från dig, vilket kan vara svårt att få fram.

Vidare kan en nackdel som sagt vara att du når upp till amorteringskraven, vilket gör att du måste amortera varje år.

Passar dig som är lågt belånad

Har du en låg belåning på huset är det dock sammanfattningsvis inte dåligt att låna på huset till en bil. Tvärtom kan det vara positivt då du får en låg ränta och kan även enkelt och snabbt få lånet.

Hur utökar man ett bostadslån till bilköp?

Följ stegen nedan för att ta reda på hur du bakar ihop ett billån i ditt bostadslån enkelt:

  • Utvärdera din situation: Se till att du har en hyfsat låg belåningsgrad och att ni är medvetna om eventuella amorteringskrav.
  • Ta kontakt med långivare: Kontakta din nuvarande långivare som har ditt bostadslån och ansök om ytterligare pengar som motsvarar bilens värde.
  • Betala bilen: Använd pengarna för att betala bilen, har du redan köpt bilen och har ett billån på den så kan du istället betala av det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *