Hoppa till innehåll
Bästbillån.com » Artiklar » Amortering för billån: Hur fungerar det?

Amortering för billån: Hur fungerar det?

Att köpa en bil är en stor investering och för de flesta den näst största investeringen i livet efter husköpet. För att finansiera investeringen så behöver de flesta någon extern hjälp och att ta ett billån är det vanligaste alternativet. Men för att förstå hur ett billån fungerar på riktigt så är det viktigt att veta vad amortering är och det ska vi nu ta reda på!

Vad innebär amortering?

Amortering innebär att du betalar av ditt billån successivt under en viss förutbestämd period. Men varje gång du amorterar betalar du även ränta på kapitalet med ett amorteringslån.

Hur mycket du amorterar får du oftast själv vara med och påverka genom att välja löptid på lånet. Utifrån löptiden och lånesumman bestämmer sedan banken hur mycket du ska betala i amortering.

Amortera av mer på lånet

Får du pengar över en viss månad från något oväntat så kan du göra en extra amortering. Detta innebär att du amorterar av extra från lånet och kan alltid göras. Fördelen med att amortera extra är att ränta kommer räknas från ett mindre belopp, vilket innebär att du betalar mindre ränta.

Välj rätt amortering för dig

När det kommer till billån och lån generellt sett så finns det två olika sätt att amortera lånet på, antingen genom rak amortering eller annuitetslån. Båda alternativen har sina för och nackdelar och vi ska nu ta reda på vilket du bör välja.

Rak amortering

Rak amortering innebär att du betalar av lika mycket av lånet varje betalningstillfälle. Sedan läggs räntan på den kvarstående summan på denna betalningen. Men i takt med att du amorterar av mer kommer räntekostnaden att sjunka då du betalar ränta på ett lägre belopp.

Med rak amortering så betalar du alltså olika summor varje gång, eftersom räntekostnaden minskar. Men du betalar alltid av lika mycket på lånet i amortering. Fördelen med rak amortering är att du betalar mindre ränta totalt sett. Däremot krävs det att du klarar av stora amorteringar i början som sedan minskar.

Annuitetslån

Väljer du istället ett annuitetslån till din bil så kommer du vid varje betalningstillfälle ha en lika stor total kostnad. I början kommer den bestå av mycket ränta och lite amortering och tvärtom i slutet.

Fördelen med detta är att du har samma totala kostnad vid varje tillfälle, vilket gör det enklare att budgetera.

Vilken slags amortering är bäst för billån?

Vi på bästbillån.com anser att rak amortering är det bästa valet för ett billån och att de bästa billånen ska ha det. Anledningen är simpel, du kommer i slutändan betala mindre pengar till långivaren i ränta och därmed komma undan med ett bättre billån. Dock är det inte dåligt med annuitetslån om du vill ha samma summa att betala varje gång.