Hoppa till innehåll
Bästbillån.com » Artiklar » Billån eller privatlån

Billån eller privatlån

billån eller privatlån

Är billån eller privatlån bäst när du ska finansiera en ny bil? Det är frågan vi ställer oss i denna artikeln och svaret tar vi reda på. Det är två olika låneformer som passar olika bra till olika personer beroende på vilka förutsättningar som finns. Läs vidare och ta reda på om du ska välja ett billån eller ett privatlån till ditt bilköp!

Är billån eller privatlån bäst?

Om privatlån eller billån är bäst beror på hur din ekonomiska situation ser ut och därför skiljer det sig från person till person. För dig som har en bra ekonomi och har en kontantinsats på 20 % så kommer det vara billigast att ta ett vanligt billån. Anledningen är att långivaren har bilen som säkerhet för lånet och därmed tar en lägre risk. På grund av det så får du samtidigt en lägre ränta. Dock så måste du lösa lånet när du säljer bilen och du kan som max ha en löptid på 8 år.

Har du en lite sämre ekonomi och inte har kontantinsatsen redo så passar det bättre med ett privatlån. Då kan du låna till hela bilens summa och välja en längre löptid om du vill. Du kan samtidigt sälja bilen och behöver inte samtidigt betala tillbaka lånet, men det borde du troligen.

Traditionella billån är med säkerhet

Med billån så menas ett traditionellt billån som du tecknas hos din bilhandlare när du köper bilen. Då hamnar bilen som säkerhet för lånet och när du säljer bilen måste därmed även lånet lösas. Samtidigt behöver du en kontantinsats på minst 20 % och kan därmed endast låna 80 % av bilens värde. Skulle du vilja kan du dock låna till kontantinsatsen med ett annat privatlån, men det är inte att rekommendera enligt oss på bästbillån.com. Du kan även som sagt endast oftast låna till bilar du köper hos auktoriserade bilhandlare när du tar ett vanligt billån. Därmed kan du inte köpa en begagnad bil av en privatperson och ta ett sådant lån.

Privatlån för bilköp

Att ta ett privatlån för att finansiera bilköpet blir alltmer vanligt och innebär att du tar ett billån utan säkerhet. Egentligen har detta lånet inget att göra med bilen och långivaren ger dig endast ett lån utan säkerhet som du sedan kan använda för att köpa bilen. Ett privatlån för bil brukar kunna vara mellan 5000 – 600 000 kr och du kan välja löptid mellan 1 -15 år. Det är vanligast att du använder en låneförmedlare när du tar ett sådant lån. Vilket innebär att du får erbjudanden från runt 40 långivare och kan sedan välja det som är mest förmånligt, med endast en UC.

En annan fördel med att välja ett privatlån är att du enkelt kan flytta billånet om du skulle hitta en lägre ränta. Genom att ta ett nytt lån och sedan använda pengarna för att lösa billånet i förtid.

Fördelar med ett vanligt billån

  • Lägre ränta
  • Billån direkt via bilhandlaren

Fördelar med privatlån

  • Du kan låna till hela bilen (slipper kontantinsatsen)
  • Kan sälja bilen utan att betala tillbaka lånet
  • Lägre krav på bilen
  • Lägre krav på dig som låntagare
  • Du kan välja längre löptid